Több zöldet az irodába!

Egy héten negyven órát foglalkozunk a munkánkkal. Ez havi szinten nagyjából százhatvan, egy évre kivetítve pedig kb 1760 munkaórát jelent, hogyha figyelembe vesszük az ünnepnapokat. Rengeteg cikket olvashatunk arról, hogy milyen veszélyei vannak annak, hogyha valaki nem szereti a munkáját, vagy az egyik munkatársával sokáig húzódó konfliktusa van, de a munkahelyi balesetek is viszonylag gyakoriak attól függetlenül, hogy az adott személy mennyire végez stresszes, vagy veszélyes munkát.

Az, hogy milyen a munka környezetünk, rengeteget számít. Nem csak a teljesítményünkön fog meglátszódni, de a kedélyállapotunk is sokat javulhat általánosságban, hogyha rendezett, tiszta, és jó hangulatú a munkahelyünk.

Számos tanulmány szól arról, hogy milyen negatív élettani hatása van a csupasz, fehér falaknak. Ezzel szemben olvashatunk arról is, hogy a zöld szín mit okoz az emberi pszichével. A zöld szín nem csak megnyugtat, de otthon érezzük magunkat tőle. Miért ne akarnánk otthonos környezetben dolgozni?
Nem kell ehhez az egész irodát, vagy dolgozószobát átfesteni. Egy jó helyre rakott zöld szőnyeg, párna, váza, és egy-két mű, vagy igazi növény is csodákra képes már. A műnövények mellett csak az az egyetlen érv szól, hogy nem kell őket gondozni; egy igazi nem is csak, hogy klasszisokkal jobban mutat, de a szoba levegőjének minőségében is segíthet. Ha már a környezetünk jobban néz ki, érdemes arra is időt szánni, hogy szortírozzuk azokat a dolgokat, amikre már nincs szükségünk, hogy tiszta lappal indíthassunk, és átlátható legyen az irodánk. Ide tartozik az is, hogyha egy régi, elavult, vagy nem elég jó irodai eszközünk megnehezíti a munkánkat, ideje váltani egy másikra. A negyed életünket töltjük ott, ezzel nem szabad fukarkodni.

Én is nemrég láttam be, hogy ideje lecserélni a nyomtatómat is. Bár már az egész szerkesztőség, és az otthonom is egy egy kész dzsungel, én mégis néha hülyét kapok a nyomtatómtól, mert nem nyomtat szépen, és így mindig elmegy egy kicsit a kedvem. Végül csak egy új HP patron vásárlása mellett döntöttem, amit az internetről rendeltem, aztán amint megláttam az webáruház sokszínű kínálatát, arra jutottam, hogy nem csak egy HP patron, hanem a toner, és a traszfer újítását is megérdemlem. A kínálatban tonerek közül elérhető Brother, Canon, Epson, Kyocera, Lexmark, Oki, Panasonic, Samsung, Sharp, Xerox, Philips, Ricoh. Az eredeti és utángyártott HP tonerek a nyomtató kiválasztása alapján történnek szerencsére, amikből a nyomtatók sorozatokra vannak bontva, úgyhogy még csak el sem tudtam rontani. A nyomtató nevében való kereséssel pedig könnyen megtaláltam azt a készüléket, ami nekem kellett. Ezután a linkre kattintva az összes hozzá tartozó tonert és további kellékeket, például dobot, fixálót egyebeket is megtaláltam. A HP patron mellett rengeteg más márkájú is elérhető: Canon, Epson, HP, Lexmark, Philips, egyéb lézerkellékből pedig Brother, HP, Oki, Canon, Oki, Samsung dob, fixáló, és transzfer is. A rendeléseket egy adott összeg felett tudják csak befogadni az átvétel módjától függetlenül, de a kiszállítás ingyenes volt.

A legtöbben irodában, de vannak, akik otthonról dolgoznak, és természetesen magas létszámban vannak azok is, akik terepen, vagy változó helyen végzik a munkájukat. Életünk nagyjából egynegyed részében tartózkodunk a munkahelyünkön, ami így meghatározza a mindennapjainkat. Az, hogy milyen munkát végzünk, milyen emberek vesznek minket körül, és milyen a munka környezetünk rendkívül nagy hatással van az egészségünkre, mind mentális, mind fizikai szempontból, ezért fontos, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki belőle a magunk érdekében.