Hélium palack kellett a kedvenc kertészemnek, igyekeztem segíteni.

Imádom a kertemet, nagyon szeretek foglalkozni vele, tenni-venni benne, és amikor csak lehetőségem nyílik rá, élek is vele. Gondozni a virágokat, nyírni a füvet, metszeni a fákat, formázni a sövényt… Ez mind-mind olyasmi, ami másnak nyűg, nekem élvezet. Nem messze tőlem található egy nagyon családias kis kertészet, hozzájuk járok évek óta magért, hagymáért, palántáért, meg minden olyasmiért, amire csak szükségem van. Már előre integetnek, mikor arra kanyarodok, üdvözölnek és kedélyesen beszélgetnek velem. A tulajdonossal különösen jóban vagyok, már vendégségben is voltunk egymásnál, szóval hosszú évek kapcsolata a miénk. Hozzá mindig fordulhatok tanácsért, ő pedig mindig félreteszi nekem a legkülönlegesebb újdonságokat. Egyszer aztán úgy alakult, hogy én segíthettem neki, amikor hélium palack kellett volna neki, de nem is tudta, hová forduljon.

Egyszer, amikor éppen palántáért meg virágföldért mentem, láttam, hogy kicsit le van törve. Gondoltam van elég régi és közeli a viszonyunk, hogy megkérdezzem: mi bántja? Elújságolta, hogy hélium palackra van szüksége, de fogalma sincs, hogy honnan vagy mikor tudna szerezni, a munka mellett egyáltalán nincs ideje elmenni érte. Igazából kicsit meglepett a dolog, már a nyelvem hegyén volt, hogy megkérdezzem: ugyan mégis minek neki a hélium palack, de aztán úgy voltam vele, hogy az ő dolga, minek ártsam bele magam. Mondtam neki, hogy majd körbekérdezek, körbenézek neki, hátha találok valami megoldást, de ettől függetlenül sok sikert kívántam neki, mert lehet, hogy előbb oldja meg magának, minthogy én bármit is találnék. Soha életemben eszembe se jutott hélium palackot venni, így ötletem se volt, hová fordulhatnék.

Nem sokkal később aztán, mikor munkából jöttem haza, láttam, hogy az egyik szomszéd előtt parkol egy gázpalack szállító teherautó, és a szomszédnak szedik le a platóról a palackot. Eszembe jutott, hogy odamegyek és körbekérdezem a jóembert, hogy héliumot forgalmaznak-e, de végül úgy gondoltam, hogy nem zavarom őket munka közben, én sem szeretem az ilyesmit. A nevüket azért megjegyeztem, hogy gazpalackfutar.com, és mentem haza a dolgomra. Este aztán, mikor eszembe jutott, hogy minek is akartam utánanézni, gyorsan felkerestem az itt látott szállítójárműhöz tartozó weboldalt, és legnagyobb örömömre volt náluk hélium palack! Ráadásul hatféle, szóval a kertész barátom még válogathat is, ha akar. Gyorsan felírtam a telefonszámukat és elmentettem, hogy meg is maradjon.

hélium palack

Másnap nem egyből haza jöttem, hanem odakanyarodtam a kertészethez. Már előre mosolyogva integettem a főnöknek, és amikor elmondtam, hogy miért jöttem már az ő arca is felderült. Nem elég, hogy találtam neki telepet nem is olyan messze, de még ki is szállítanak! Ez több volt, mint amit remélt. Nagyon megköszönte a segítségemet és adott ajándékba egy doboznyi virághagymát, hogy kifejezze háláját. Fenntartásokkal ugyan, de köszönettel elfogadtam, és egyúttal újra meghívtam hozzánk.

Következő hét elején, mikor jöttem hazafelé, láttam, hogy ugyanaz a gázszállító teherautó most a kertészet előtt parkol. Gondoltam is magamban, hogy na, csak lett hélium palack, ezek szerint sikeresen megrendelte magának. Örülök, hogy tudtam segíteni valakin, aki már annyiszor segített nekem korábban. Majd ha jönnek hozzánk a feleségével, akkor kifaggatom, hogy egy kertészet vezetőjének ugyan mi szüksége lehet héliumra, mert nekem egyszerűen elképzelésem sincs. Talán valami otthoni projekthez kell neki? Netán szakmát készül váltani, és felcsap zsúrokra lufisnak? A fene se tudja, mindenesetre örülni fogok, ha majd nem furdalja már az oldalamat a kíváncsiság.