Addiktológiai magánrendelés Budapest területén is van

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – tartja a mondás, és bár egyáltalán nem kell ahhoz rossz embernek lenni, hogy a sors megbüntessen, a kérdés csak az: hogyan sikerül belőle felállni? Már ha egyáltalán sikerül. Mert bizony sajnos benne van a kalapban, hogy valaki nem tud úgy kikecmeregni az elesettségből, a gyászból, mint ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Idehaza pedig még csak veszteség sem kell ahhoz, hogy az emberek jelentős része az alkoholhoz nyúljon vigaszért – gyakorlatilag bármi miatt. Sajnos mi egy ilyen nemzet vagyunk; iszunk, ha vidámak vagyunk, iszunk, ha szomorúak, és ha egyik sem, akkor azért, hogy valamelyik előjöjjön. Ez csúnya általánosításnak tűnhet, de ahol a legszerényebb becslések szerint is 1,2-1,5 millió alkoholista van, vagyis a népesség több, mint egy tizede, ott bizony érdemes elgondolkodni ezen és azon. Egy kedves ember, aki nagyon jó barátja a szüleimnek egészen gyerekkoruk óta, sajnos erre a veszélyes és ingatag útra lépett, amikor elhagyta a felesége, és aki egyszer az út mellett az árokba lépett, az nehezen kecmereg ki belőle. Ha nem lenne addiktológiai magánrendelés budapest területén, akkor nem is biztos, hogy lehetett volna segíteni rajta.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az ital nem ad választ a kérdésre, csak elfelejted tőle. Nem akarok álszentnek tűnni, én is elfogyasztom a magamét, ha úgy hozza a lépés, de az alkalomszerű, mértékkel történő fogyasztás és az egész napos bágyadt részegség között azért elég jelentős a különbség. Annál is inkább, mert ha valami baj történik, akkor az előbbiből elég könnyű átlépni a másikba. Fordítva sajnos nem működik. Ez a kedves ismerős, akinek a fiával is gyerekkorunk óta jóban vagyunk, nagyon úgy tűnt, hogy a totális katasztrófa felé sodorja magát. A vállalkozását, a kertészetét kezdte teljesen elhanyagolni, olyannyira, hogy ha nem lettek volna megbízva felelős vezetők, akkor biztosan csődbe ment volna. Ez a probléma azzal, ha gazdag ember lesz alkoholista, a pénz nem szab mértéket a fogyasztásnak. Kis pénzből kisebb a berúgás is, de ha a számládon nyolc számjegyű az egyenleg, akkor nincs az a mennyiség, ami már ne férne bele. Rengeteget köszönhet a fiának, aki a helyettese is, hogy kézben tartotta neki a dolgokat. De emellett nem maradt ideje az apjával foglalkozni, pedig egy addiktológiai magánrendelés budapest területén már nagyon kellett volna. De egyszerűen nem volt ideje keresni és elvinni az öreget.

Valami fogalmam van arról, hogy milyen, amikor elhagy valaki, akit nagyon szeretsz, de ezt a szerencsétlent a felesége és élete szerelme dobta el, így némi együttérzés azért megmozdult bennem. Éppen ezért döntöttem el, hogy segítek szakszerű segítséget találni. Nem lehet olyan nehéz ilyesmire akadni, gondoltam én, de a sok addiktológiai magánrendelés budapest területén szinte mind egy kaptafára működik. Hat-nyolc hónapos kezelés, gyógyszerek, bezártság – na ezekre aztán végképp nem volt szüksége az öregnek, úgyhogy próbáltam teljesen más irányba nézelődni. Aki pedig keres, az talál, hogy egy újabb közhelyet is elsüssek, de van igazságtartalma. Végül ugyanis ráakadtam egy addiktológiai klinika elérhetőségére, ahol a konzultáción túl egy nagyon kellemes, vidéki házban tartják a terápiás jellegű kezeléseket. Gyógyult és gyógyulófélben lévő alkoholisták és neves szaktekintélyek egyaránt részt vesznek a programban, ami ráadásul mindössze 28 napig tart. Rögtön tudtam, hogy erre van itt szükség, haladéktalanul el is küldtem a fiának, azzal az üzenettel, hogy ugyan nem olcsó, de komoly eredményt várhat el tőle. Tudomásom szerint azóta a konzultáción már túl vannak, és a következő kurzuson részt is vesz az öreg. Jó lenne, ha sikerülne annyira rendbe szedni, hogy utána újra önálló emberként tudjon élni és a kertészetét is tovább irányíthassa, fiatal még ahhoz, hogy korai nyugdíjba menjen.