Lehet napelem EU támogatást igényelni?

Több tucat növényt gondozok itthon. Vannak succulenseim, vannak szépséges orchideáim, trópusi fűféléim, páfrányaim, pálmáim… Imádom őket. A gondozásuk sajnos nagyon sok időmet és energiámat felemészti, de ennek ellenére mindig nagyon nagy öröm, ha látom, milyen szépen növekednek.

Sajnos az utóbbi időben rengeteg pénzbe kerül a tartásuk. A trópusi növényeknek folyamatosan egyenletes páratartalomra van szüksége, télen fűteni, nyáron hűteni kell mindent. A villanyszámlám az utóbbi időben alaposan megérzi, hogy ekkora kertészetet tartok fent. Utána kellett néznem, hogyan tudnék energiahatékonyabb megoldást találni.

Arra gondoltam, hogy napelemet telepítek a házra. A melegvizet már régen napkollektorral állítjuk elő, hogyan szép, napos idő van, sokszor még télen is csak alig-alig kell rásegíteni a bojlerrel a melegítésre. Szóval, a napelem elég jó megoldásnak tűnt.

Megnézegettem, milyen áron lehetne a rendszert telepíteni, és sajnos eléggé csalódtam: gyakorlatilag lehetetlen, hogy annyi pénzt gyűjtsek össze, amennyi fedezi ezeket az árakat. Hitelt felvenni? Aligha tudnám összegyűjteni azt az önerőt, amit a bankok kérnek…

Aztán eszembe jutott valami… Nem, nem fogom ilyen könnyen feladni… Az Unió biztosan támogatja a napelemek telepítését. Lehet, hogy csak cégeknek van ilyen lehetőség… De akkor cég leszek!!! Engem semmi nem állíthat meg.

Beírtam az internet keresőjébe, hogy “napelem eu támogatás“. Ki is dobott egy oldalt, ahol ezzel a témával foglalkoztak. És akkor hirtelen, szélesen elmosolyodtam.

Az EU támogatás ugyanis magányszemélyeknek is elérhető, nem kell hozzá cégnek lenni. Bárki pályázhat, aki össze tud gyűjteni legalább 20% önerőt. Maximum 10 millió forintot lehet kapni, és akár 20 évig is lehet törleszteni. Ennyi pénzem talán még nekem is lenne.

A legjobb az egészben, hogy nem csak a napelem telepítésére lehet fordítani ezt az összeget. Meg lehet csináltatni az ablakot, korszerűsíteni a fűtésrendszert, napkollektort építeni – egy sor olyan hasznos dolgot, amelyikre szükség van ez egészséges és környezetbarát működéshez.

Ez nem csak azért fontos, mert a kaktuszaimnak meg kell termelnem az energiát a fűtéshez, de azért is, mert egy jól kivitelezett rendszert azt is jelenti, hogy a háztartásom kevesebb káros energiát és szemetet termel. A villamosáram nagy részét meg ma is, sajnos, atomerőművekből és szénerőművekből állítják elő. Ez veszélyes és nagyon sok károsanyagkibocsátással jár.

Ha itthon, napelem segítségével termelném meg az áramot, az azt jelentené, hogy a lakásom képes lenne visszatáplálni a rendszerbe az az energiát, amit én nem használok fel. Ez azért jó, mert így gyakorlatilag visszafelé pörgeti a villanyórát, és másokkal is megoszthatom az áramot. Vagyis, nem csak magamat, a többieket is védem. Az én zöld lelkemnek ez nagyon szimpatikus megoldás.

Szerencsére a cég, akit fent belinkeltem, vállalja a felmérést és a pályázati ügyintézést, tehát nem nekem kell azon töprengeni, hogyan adjam be a papírokat és mi kell a rendszer kiépítéséhez. Nemsokára lejár a lakástakarék-pénztári befizetésem, erre még jár állami támogatás, szóval úgy gondoltam, ezt beleszámolom az önerőbe és akkor nagyjából sínen is vagyunk.

Remélem, sikerül és elfogadják a pályázatomat… Már csak azon kell gondolkoznom, hová teszem a kaktuszaimat a munkálatok idejére.